Emine Erdoğan: “Yaşlıları hayatımızdan çıkarırsak, zengin tecrübelerini de kendimizden uzaklaştırmış oluruz”

Emine Erdoğan, Yaşlı Refahı İçin Yaşlı Hakları Konferansı’nda yaptığı konuşmada, artan yaşlı nüfusu dikkate alarak sosyal politikalar oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, “Kuşaklararası iletişimin sağlıklı şekilde yürümesi, bizi sosyal açıdan da güçlendirir. Gençliğin enerjisi, yaşlılığın tecrübesiyle birleşir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Yaşlı Refahı İçin Yaşlı Hakları Konferansı’na katıldı.

Dünya Yaşlılar Günü vesilesiyle, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi tarafından Meyra Palace Hotel’de düzenlenen programda; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de hazır bulundu. Emine Erdoğan programda bir konuşma yaptı.

“BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE YAŞLANMAK BİLGELİKLE EŞDEĞERDİR”

Modern dünyaya yön veren kapitalist anlayışın yaşlılığı hayatın dışına ittiğini ve değersizlikle özdeşleştirdiğini ifade eden Emine Erdoğan, “Oysa bizim kültürümüzde yaşlanmak, bilgelikle eşdeğerdir. Bu nedenle yaşlıların elini öper, başımıza koyarız. Çünkü onlar hürmet makamıdır” diye konuştu.

Yaşlıların her birinin, hayat denen o zor, zahmetli yolculuğun bilgesi, üstadı olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Yaşam onlardan sorulur. Onlar tecrübeleriyle yolumuzu aydınlatır, bize rehberlik yapar. Yaşlıları hayatımızdan çıkarırken, zengin tecrübelerini de kendimizden uzaklaştırmış oluruz” ifadelerini kullandı. Emine Erdoğan, yaşlılarla yaşayan çocukların aidiyet duygusunun güçleneceğini, kendilerini köklü bir çınarın meyvesi gibi hissedeceğini vurguladı.

“KUŞAKLARARASI İLETİŞİMİN SAĞLIKLI ŞEKİLDE YÜRÜMESİ BİZİ SOSYAL AÇIDAN GÜÇLENDİRİR”

Doğurganlık oranının azalması ve yaşam süresinin uzamasıyla yaşlı nüfusun arttığına dikkat çeken Emine Erdoğan, sosyal politikaların bu gerçeği dikkate alarak planlanması gerektiğini söyledi. İdeal olanın yaşlıların kendi doğal aile ortamında yaşam sürmesi olduğunu kaydeden Emine Erdoğan, yaşlı dostu şehirler inşa etmenin gereğine değinerek, “Kuşaklararası iletişimin sağlıklı şekilde yürümesi, bizi sosyal açıdan da güçlendirir. Gençliğin enerjisi, yaşlılığın tecrübesiyle birleşir” şeklinde konuştu.

Emine Erdoğan, konferans açılış programının ardından, etkinlik kapsamında düzenlenen, “Yıllara Yaşam, Yaşama Yıllar Katan Değerler: Üreterek Varım” adlı serginin açılışına da katıldı.

 

seers cmp badge