“Türkiye’nin haklarını sonuna kadar savunacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Artvin’in Yusufeli ilçesinde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de iki sondaj, iki sismik araştırma gemisiyle varlık gösterdiğini belirterek, “Batı tehdit sallıyor. Biz tehdit dinlemeyiz, burada Türkiye’nin haklarını sonuna kadar savunuyoruz, savunacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Artvin’in Yusufeli ilçesini ziyaret ederek Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının başında, 2 Haziran’daki yenileme seçiminde Cumhur İttifakı adayı Eyüp Aytekin’e verdikleri destek dolayısıyla Yusufelililere teşekkür etti.

“2021 YILININ NİSAN AYINDA YUSUFELİ BARAJI’NDA ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLAYACAK”

Kendi sınıfında Türkiye’nin en büyük, dünyanın da en yüksek üçüncü eseri olacak Yusufeli Barajı’nı Türkiye’ye kazandırmak için verilen mücadelenin en yakın şahidinin Yusufelililer olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Baraj inşaatının sürdüğü son altı yılda ülkemizde yaşanan Gezi olaylarından tutun da 15 Temmuz’a kadar tüm saldırıların hedefindeki yerlerden biri hep bu eser olmuştur. Yurt dışından yurt içine kadar pek çok çevre Yusufeli Barajı’nın inşasına engel olmak için her türlü çabayı göstermişlerdir, çünkü bunların bu ülkede bir dikili ağacı yok. Ve bir ağaç mı dikeceksiniz, onun da karşısına dikilirler, yaptıkları iş hep budur. Hamdolsun, biz milletimizle el ele verdik, dayanışma içine girdik, özellikle de sizlerle el ele vererek tüm bu sıkıntıları aştık ve baraj inşaatına devam ettik” dedi.

Türkiye’ye yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek bu eserin fiziki gerçekleşme oranının yüzde 70’i bulduğunu, 2021 yılının Nisan ayında burada elektrik üretimin başlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajda üretilecek enerjinin Türkiye’ye yıllık katkısının 1 milyar 250 milyon lira olacağını, bu üretim gücüyle barajın yedi yılda kendini amorti edebilme kabiliyetine sahip olduğunu anlattı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de iki sondaj, iki sismik araştırma gemisiyle varlık gösterdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Batı tehdit sallıyor. Biz tehdit mehdit dinlemeyiz, burada Türkiye’nin haklarını sonuna kadar savunuyoruz, savunacağız” diye konuştu.

“YUSUFELİ MİMARİSİYLE, SOSYAL ALANLARIYLA BÖLGESİNİN ÇEKİM ALANI HÂLİNE GELECEK”

Yusufeli ilçesinin yerleşim yerinin, baraj suları altında kalması sebebiyle değiştirilmek zorunda kaldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ama şimdi helikopterle geçerken baktım ki bir lebiderya, denize nazır konutlarımız yapılıyor ve her şeyiyle muhteşem bir şehir burada inşa ediliyor. Bütün devlet binaları, okullarıyla, ibadethaneleriyle, hakikaten altyapısıyla, üstyapısıyla muhteşem bir Yusufeli burada inşa ediliyor ve bunu da biz dünyaya örnek göstereceğiz ha, onu da söyleyeyim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Türk’üyle, Gürcü’süyle, Abhaza’sıyla, Arap’ıyla, Laz’ıyla, Kürt’üyle bir olduk, beraber olduk, kardeş olduk, Türkiye olduk ve bunları başardık ve daha güzelini de inşallah yapmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Bizler Ankara’dan, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız buradan yapacağımız çalışmalarla yepyeni bir Yusufeli inşa edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçenin göl manzaralı yeni yerinin inşası bittiğinde gerçekten güzel bir hayat alanı olacağını, Yusufeli’nin mimarisiyle, sosyal alanlarıyla bölgesinin çekim alanı hâline geleceğini kaydetti.

Yeni yerleşim yerinde hak sahibi olmayanların mağduriyetini çıkaracakları bir kararnameyle giderecekleri müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ve şimdi bu kararnameyle birlikte önünüz daha da açılmış oluyor. Bu kardeşlerimize de evleri şimdiden hayırlı olsun. Kamulaştırma bedellerinin ödenmesi için bakanlığımıza ve Devlet Su İşleri’ne gereken talimatları verdik, veriyoruz. Bu konudaki diğer sıkıntıları da biliyoruz, inşallah onların da adil ve makul bir yoldan hâl çaresine bakacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasından önce ilçede yapımı devam eden Yusufeli Barajı ve toplu konut alanını helikopterden inceledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eşlik etti.

“YUSUFELİ HALKI ÇOK FARKLI BİR İLÇEDE YAŞAMANIN ZEVKİNE ULAŞACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından, Arvtin’de yapımı devam eden Yusufeli Barajı’nda incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, barajın bir yıl sonra tamamlanacağını ve su tutmaya başlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, baraj nedeniyle Yusufeli ilçesinin sular altında kalacağını bu yüzden yeni bir ilçe inşa edildiğini anlatarak, “Şu anda orada TOKİ’nin yaptığı konutlarla bambaşka bir Yusufeli ilçesi inşallah meydana gelecek. Gerçekten onun manzaralarıyla, yeşiliyle, her şeyiyle ve Yusufeli halkı çok farklı bir ilçede yaşamanın zevkine bir defa ulaşacak, bunu göreceğiz” dedi.

Helikopterle havadan inşa edilen ilçe merkezini ve barajı gördüğünü ve inşaatların süratle tamamlanması için gerekli talimatları verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz için hayırlı olsun diyorum, çünkü yedi tane baraj, burası barajlar şehri ve bu barajlar şehrinde en önemli özellik şu: Burada içme suyunu elde edeceğiz, burada elektrik enerjisini elde edeceğiz ve kullanma suyunu da burada elde edeceğiz, bu imkânlar var. Bu yedi baraj burada bizim için en önemli sermayelerden bir tanesi. Ve tabi burası çok kısa zamanda da yedi yıl gibi bir süreçte kendini amorti edecek, böyle bir dev yatırım” şeklinde konuştu.

“BATI’NIN YAKLAŞIM TARZI ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki varlığına ilişkin “Orada Batı tehdit sallıyor” sözlerinin anımsatılması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu: “Şu anda tabi Batı’nın yaklaşım tarzı anlaşılır gibi değil. Yani bunlar bir defa uluslararası hukuka saygıları yok ve uluslararası hukuk içerisinde özellikle bizim Doğu Akdeniz’de haklarımızın neler olduğundan haberleri yok. Ve şu anda biz orada iki sondaj gemimiz, iki de sismik araştırma gemimizle beraber çalışmaları sürdürüyoruz ve bu gemilerimiz çalışmalarını sürdürürken bildiğiniz gibi Silahlı Kuvvelerimiz, gerek deniz gerek hava hep birlikte orada bu faaliyete katılıyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada Kuzey Kıbrıs Türk halkının haklarını uluslararası hukuk planında ve Türkiye’nin haklarını biz kimseye yedirtmeyiz. Ama bizim tabi maalesef Ana Muhalefetimiz orada bizim gemilerimizin olup olmadığından bile haberi yok. Ve herhâlde ay yıldızdan da haberi yok, ay yıldızımız gemilerimizle beraber orada kendini bulmuş vaziyette. İnşallah sürekli irtibat halindeyiz ve o süreci de yakından takip ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine Rusya’nın MAKS-2019 Tatbikatını izlemek üzere günü birlik Rusya’ya gideceğini bildirdi.

seers cmp badge