Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, ulaşımda bölgesel merkez konumuna gelecektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale 1915 Köprüsü kule tamamlama töreninde yaptığı konuşmada, “Hâlen inşası devam eden pek çok kara yolu, demir yolu, hava yolu ve deniz yolu projemiz var. Bunlar tamamlandığında Türkiye, kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, ulaşımda bölgesel merkez konumuna gelecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 318 metrelik çelik kulelerinin son blokunun yerleştirilmesi dolayısıyla düzenlenen törene, video konferans yöntemi ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında yapılan işlemle 4 kulenin tüm bloklarının tamamlandığını ve köprünün inşasında önemli bir aşamanın geride bırakıldığını söyledi.

“ÇANAKKALE BOĞAZI’NA KÖPRÜ İNŞAATI, ASIRLARIN HAYALİDİR”

Köprünün, Marmara Denizi’ni her iki taraftan kuşatan büyük otoyol ağının en kritik geçiş noktası olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Esasen Çanakkale Boğazı’na köprü inşaatı, asırların hayalidir. Ülkemizde pek çok hayal gibi bunu da gerçeğe dönüştürmek, hamdolsun bize nasip oldu. Köprünün 2023 metrelik orta açıklığı, 2023 hedeflerimizin de ifadesidir. Bu rastgele konulmuş bir hedef değildir. Kendi alanında ‘dünyanın en uzunu’ unvanına sahip bu köprü, asırlar boyunca 1915 Çanakkale Zaferimizin sembolü olarak boğazı süsleyecektir. Feribotla 1,5 saat süren boğaz yolculuğunu köprüyle 6 dakikada tamamlayacak her vatandaşımızın, bu eseri ülkemize kazandıranları şükranla Çanakkale’de destan yazan ecdadı da rahmetle yâd edeceğine inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü sayesinde elde edilecek vakit ve yakıt tasarrufunun da ülkenin kazanç hanesine yazılacağını bildirdi.

“YAYGIN VE HIZLI ULAŞIM ALTYAPISI, BİR ÜLKENİN KALKINMASININ TEMEL ŞARTIDIR”

Yaygın ve hızlı ulaşım altyapısının, bir ülkenin kalkınmasının, gelişmesinin, büyümesinin temel şartı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlayışla gece gündüz yürüttüğümüz çalışmalarla bugüne kadar 18 bin kilometreyi aşkın bölünmüş yol inşa ederek, toplam bölünmüş yol uzunluğunu 27 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Otoyol uzunluğunda 3 bin 100 kilometreye, ülkemizde daha önce olmayan hızlı tren hatlarında ise 1213 kilometreye ulaştık. Hava yolu ulaşımını herkesin erişebileceği seviyeye getirirken, bu seviyeye gelmede de hedefimiz hep şu oldu: Hava yolu halkın yolu… 30 yeni havalimanı yaparak, ülkemizin dört bir yanında 56 havalimanını milletimizin hizmetine sunduk. Hâlen inşası devam eden pek çok kara yolu, demir yolu, hava yolu ve deniz yolu projemiz var. Bunlar da tamamlandığında Türkiye, kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, ulaşımda bölgesel merkez konumuna gelecektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftalarda Çin’den yola çıkan bir yük treninin Marmaray üzerinden boğazı aşıp Avrupa’ya gitmesinin, bu stratejik konumun örneklerinden olduğunu söyledi.

“SAĞLIK ALANINDA ÜLKEMİZİ GETİRDİĞİMİZ YERİN ÖNEMİNİ ÇOK DAHA İYİ GÖRÜYORUZ”

Koronavirüs sonrası siyasi ve ekonomik olarak yeniden şekillenecek dünyada Türkiye’nin diğer alanlarla birlikte ulaşımdaki güçlü altyapısının en büyük avantaj olacağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dört bir köşesine binlerce yeni hastane inşa ettiklerini, sağlık alanında 18 yıldır yapılan yatırımların öneminin son dönemde görüldüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık alanında yapılan altyapı ve insan yatırımlarını dile getirerek, “Dünyada eşi benzeri olmayan Genel Sağlık Sigortası sistemiyle tüm vatandaşlarımızı, 88 liradan başlayan katkılarla sağlık hizmeti güvencesine kavuşturduk. Biz tüm bunları yaparken, CHP’nin başını çektiği bir kesim, hep işlerimizi engellemenin, yalan ve iftira ile önümüzü kesmenin gayreti içindeydi. Şehir hastaneleri projelerimize demediklerini bırakmadılar ama onlara rağmen ülkemizi şehir hastaneleriyle donatmayı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk bölümü daha önce açılan Başakşehir Şehir Hastanesi’nin ikinci kısmının da 21 Mayıs’ta Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile video konferans vasıtasıyla birlikte hizmete sunacaklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef bu zihniyet salgın sonrasında ortaya çıkabilecek acil ihtiyaçları karşılamak ve daha sonra da kaliteli sağlık hizmeti vermek için başlattığımız hastane inşaatlarına dahi tahammül edemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

VEFA SOSYAL DESTEK GRUPLARINA YÖNELİK SALDIRILAR

İçişleri Bakanlığı’nın sokağa çıkma sınırlandırmasından etkilenen 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan vatandaşlara hizmet için oluşturduğu Vefa Sosyal Destek Gruplarına yönelik saldırıların da aynı alçak zihniyetin ürünü olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önce Van’ın Özalp ilçesinde PKK’nın yaptığı ve ipini bu örgüte teslim etmiş olan HDP’lilerin de işin içinde olduğu anlaşılan bir terör eylemi yaşandı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özalp’ın bir mahallesindeki vatandaşlara yardım götüren Vefa Sosyal Destek Grubu aracına dönüş yolunda PKK’lı teröristlerin uzun namlulu silahlarla ateş açtıklarını anımsatarak, saldırıda Vefa Sosyal Destek Grubu görevlisiyle yoldan ilçeye götürmek üzere araca alınan bir vatandaşın şehit olduğunu hatırlattı.

Her iki şehide de Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha Özalp’taki şehitlerin kanı kurumadan bu defa Adana’da Yüreğir Kaymakamlığı bünyesindeki Vefa Destek Grubu’nun saldırıya uğradığını söyledi.

“TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİNE HAYATI ZİNDAN EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu saldırının kaymakamlık önünde vatandaşlara yardım dağıtılırken gerçekleştiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Devletin kaymakamına, polisine ve Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerine hem hakaret edip hem fiili saldırıda bulunan güruhun, CHP Yüreğir İlçe Gençlik Kolları Başkanı ve beraberindekiler olduğu anlaşılmıştır. PKK’nın Van’da uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği saldırıyı CHP’liler, Adana’da hakaret ve yumrukla yapmıştır. Yöntem farklı, zihniyet ve amaç aynıdır. Devletin halkına hizmet götürmesine tahammülü olmayan bu iki kirli yapının bir süredir gizli saklı yürüttükleri siyasi ittifakı, benzer eylemlerle sahada bir ileri aşamaya taşıdıkları anlaşılıyor. Hâlâ bu partilerin riyakâr siyasetlerini görememiş olanlar için sadece bu iki hadise dahi bir başlı başına ibret vesikasıdır. Bu devlet ve millet düşmanlarına evelallah biz bu toprakları bırakmayacağız. Devletin askerine, polisine, vatandaşlarımıza hizmet için canla başla çalışan görevlilerine saldıran herkes bunun bedelini en ağır şekilde ödeyecektir. Sınırlarımız içinde ve dışında PKK’sından FETÖ’süne kadar tüm terör örgütlerine hayatı zindan edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda vatandaşların Ramazan-ı Şerifi’ni, salı gecesi idrak edilecek Kadir Gecesi’ni ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı da kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yaklaşık 4,5 saat sürecek çelik kulelerinin son blokunun yerleştirilmesi işlemini bir süre izledi.

seers cmp badge